Raja kiiruse/kõrguse profiil



margusl

2015/16 aastavahetuse Lapi suusamatk, Akaslompolo

https://www.geoape.com/tracklogs/201516-aastavahetuse-lapi-suusamatk-akaslompolo-5228

Lisas margusl @ 2016-01-10 14:21:02

Kirjeldus

Haigus on võtnud kroonilise suuna, jääb vaid leppida sümptomaatilise raviga -- teisisõnu sai teoks järjestikku neljas aastavahetus polaarjoonetagusel lumel. 
Träkiga topo - https://goo.gl/CyjK7h
L 26.12 Ööpäeva miinimum on pikalt plussis või vähemalt üle -1C olnud, maksimum jäänud pigem +8-10C lähedale. Pool tundi enne taksot saab kola suuremasse koti ümber loobitud. Nii palju siis mõttega pakkimisest. Sadam. Pikk saba. Laev. Suuski ja muud kola saadavad arusaamatud pilgud. Umbe-täis ja palav tramm. Helsingi vaksal. Nädala jagu lõunasteks ampsudeks mõeldud kotti saab mõttes läbi kedratud, närv ei pea vastu, ning poeskäiguga saab kogu kolaroaaz sisuliselt tuubeldatud. Lisaks võetud kraami jagu saab muidugi nädal  hiljem koju tagasi veetud. Taevast tuleb miskit valget, esimesed kübemed üle mitme nädala, platvorm on päris valgeks saanud. Rong. Piletid jäid toona viimastele vabadele kupeedele. Kogu mõttetu ärevus jääb rongist maha, kusagil  hommikus ootab päris talv päris lumega.
P 27.12 Kolari. Sõõrmetes on üle mitme kuu lõpuks miskit karget  tunda, laud kipuvad kinni külmuma. Äkäslompolo buss saab päris täis, inimesed seisavad. Teeäärde jäävad termomeetrid tekitavad kerget elevust,  näitavad alla -20C. Äkäshotelli pakihoid ja veekedukann. Hoidu mõistab jätta vaid suuskaoti, teksad ja ühe mütsi. Põhiliseks plaaniks on saanud, et plaani ei ole, päev korraga. Esimeseks lõiguks on sõelale jäänud Äkäslompolo - Kutujärvi, viimast on varemalt ka väisatud - http://www.geoape.com/tracklogs/ruska-2013-4445 , vähemalt üks kindel pidepunkt kogu ettevõtmises.  12:41 rajal  suuskadel, inimesi on kuidagi vähe liikvel. Algus mööda hooldatud rada. Kole palav hakkab, ikkagi hooaja PärisEsimene suusk. Varsti metsavahele Kukastunduri peale, ehk on nii palju valget veel antud, et üleval ka midagi näha on. Puudepiirist kõrgemal on ilm klaar, Äkäslompolo ja Ylläse tuled on veel üsna lähedal. Enam-vähem suuna peale põndakust alla ja metsa sumpama. Viimaseks tunniks tuled peale. 16:33 läheb juba ahi kütte,  viimastel päevadel kedagi onnist läbi käinud ei ole ja rajal on ka vähe jälgi. Hakkab meenuma, kui palavaks see kuut läheb. Vett saab kraavist, jää väga paks veel ei ole.

E 28.12 Ãœle Pyhätunturi Pyhäjärve hütini. Liikuma 10:45,  ilm mõnusalt klaar, üles minek läheb arvatust kuidagi  kergemalt, päris üleval on küll kerge hämming täpse asukohaga. Kaardi järgi tundub järveni laskumine vähe kahtlane, valib laugema nõlva ja laskub mööda jõeorgu rajani. Kelgutajatele suht tüütud üles-alla künkad. Rada jääb kuni järveäärse teeviidani ainult mõtteliseks jooneks kaardil ja gepsus. Enne lõppu ka väike ekskurss järveäärsesse lapi kotta. 16:16 suusad alt ja kott nurka, suht avar maja ja suur lahtine kolle. Soojaks ei lähe, kerge plussi saab õhtu jooksul sisse. Hommikuse kraadi suhtes on mälestused erinevad ja teatavas korrelatsioonis magamiskottidele märgitud numbritega. Saagu siia variant hommikusest -8C'st, onnis sees.
T 29.12 Plaan - Porokämppa. Kui ilm lubab, pikki üle Aakenustunturi, muidu kusagilt alt või tagant. Või kuidagi. Ilm ebamäärane, ennustab tuult, mida kusagil näha-tunda ei ole. Kelkudega on tõus paras nikerdamine, muidugi valdavalt mööda suvist rada - et liiga kiirelt kohale ei jõuaks.  Kõrgemal on ehe piltpostkaart, kõrged lund täis kuused, tuult endiselt ei ole. 'Lõunase' pausi ajal õhk juba liigub, vaikselt. Metsapiirist kõrgemale tõustes on ilm veel üsna pädev. Päris katusel raja hargnemises peab juba järgmise tulba nägemiseks  pingutama ja kohati mõned sammud ka puhtalt suunatunde järgi tegema - valgust jääb vähemaks, tuul tõuseb ja pöörab, õhk on mingit lendlevat jama täis. Katse rajast madalamal ja nõlva varjus vaiksemat ilma leida väga pikalt ei toida. Variantideks on laskuda itta, kus oleks 2 lapikoda, või läände, esmalt  Ã¼le harja ja siis alla metsa ning jääda Porokämpa peale.  Läheb käigu teine variant, ühtlasi saab sellest nädala parim laskumine. Metsa jõudes täielik tuulevaikus.15:39 Porokämpas, jälle lahtine kolle, aga ilm on pehmeme ja ruum väiksem, läheb päris õdusaks 

K 30.12 Plaan - mingi variandiga Tammituppa. Väike tehnoprobleem veab stardi 11:35 peale. Suund mööda talvist rada Aakenuse peale. Ilm on klaar ja värve täis. Üleval paistab päris päike, täie kettaga üle horisondi. Ja miski grupp turiste, esimene rahavas alates pühapäevast. Pikki tundrat järgmise metsase põndaku peale ja sealsest vaatepunktist kaarega alla luhale ning suunaga onni pihta. Päris ahjuga luks elamine, gaas ka sees, aga ainumast sööginõud ei ole jäätud. Vett saab jões, jää on paks.
N 31.12 Plaan - ~10km sutsakate kõrvale üks natuke pikem päev, ringiga tagasi Kutujärvele.  Varasem start, algus mööda vanemat saanijälge, mõne km pärast jälle mööda mõttelist talverada, aga sel korral on trass kenasti aimatav ja kellegi jäljest on ka paiguti nähtav vagu alles jäänud. Kisub sulaks. Pyhäjärvi on päris udus, selle eest lipe on hea ja tuul tagant, kohati võtab järvel juba suusajälje vesiseks. Paus püstkojas. Liikuma hakates hakkab juba alla pakkima, metsa saades läheb lõiguti paremaks. Kaardil ja gepsus istuv rada jääb mõnda aega mõtteliseks, lõpuks hakkab puude vahel  ka mingit trassi aimama. Pimedas jõub juba märgitud rajani, saab lumesajus toikaid ja puudel kinni tuisanud värvilaike otsida. Kui mõnda aega enam ühtegi märki näha ei ole, on puu küljes järsku laskumisel ettevaatusele manitsev silt. Valdavalt allamäge ja täitsa raja moodi asja pidi minek, lõpuks viimane kilomeeter suunaga onni pihta, et mitte vana aasta viimasele kella viie teele hiljaks jääda. Kohal 16:45.

R 01.12 Kisub lõpu poole. Paiguti tatise ja kärisevana võtab suuna tsiviili, Kotamaja kovik ja sealt mööda hooldatud rada Äkäsompolosse.  Esimest lõiku on keegi viimastel päevadel sõitund, saan on jäljed ette teinud ja päris mitu paar suuski veel peal käinud. Kotamajja hakkab hirmus palju sporti tegevat rahvast saabuma. Esimese päevaga võrreldes on kaadrit rajal ikka kordi rohkem, ju mängib ka 15-20C soojem ilm oma rolli. Mööda masinarada lõpp kisub päris kiireks, liiga kiireks, bronnitud tube tuleb poolteist tundi oodata. Jooksev vesi, jooksev soe vesi, vesiklosett, pood, söök taldrikutelt, saun, õlu. Interneedus ...
L 02.12 Tsiviiliga harjumine jätkub, buss õhtusele rongile.

P 03.12 Hommik Helsingis on mingis teises dimensioonis - jaama ümber ei ole kübetki lund, vastik lõikav tuul. Teel sadamase hakkab laiguti ka mingit kirmet paistma. Laevast midagi näha ei ole. Tallinnas sajab lund. Möödunud nädalal olevat külma ka olnud. 

Veel teekondasid






© GeoApe.com 2008-2024